Голямото измиране на видовете преди 250 милиона години вероятно се е

...
Голямото измиране на видовете преди 250 милиона години вероятно се е
Коментари Харесай

Обясниха масовата смърт на видовете преди 250 милиона години

Голямото измиране на типовете преди 250 милиона години  евентуално се е дължало на  стоплянето на океаните,  което е  изчерпило кислорода от водата,  съобщи Асошиейтед прес.
 
Недостигът на О2 във водата е предизвикал всеобщата гибел на морските животни, изключително по-далече от екватора.
Досега експертите мислеха, че огромното измиране на типовете, при което  са изчезнали към 90 % от морския живот и 70 % от живота на сушата,  е породено от вулканични изригвания.
 
Със комплицирани компютърни симулации екип от университета на Вашингтон установи  какво се е случило в океаните след изригването на вулканите  - равнищата на парниковия въглероден двуокис се е нараснал 12 пъти повече от днешното равнище. По тази причина океанската температура се е покачила с към 11 градуса Целзий.

Учените са анализирали десетки модерни типове, с цел да видят какво би се случило с тях в по-топла и бедна на О2 вода.

 

 
Притеснението на експертите е, че  сходен сюжет чака планетата ни, в случай че световното стопляне не бъде лимитирано.  Ако парниковите излъчвания останат на сегашните равнища, до 2300 година ще станем очевидци на 35 до 50 % от изгубването на типовете през огромното измиране в пермския интервал.

Според палеонтолога Пол Уигнол от университета на Лийдс и най-мрачният сюжет не чака 10 градуса стопляне. Затова би трябвало да ни разделят хилядолетия от такова изгубване на типовете. Той обаче добави, че би било задоволително неприятно да бъде достигнати и 10 % от този брой. / Дарик

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР